WordCamp Nederland 2022

Er is geen Plan(eet) B! Zo maken we WordCamp Nederland duurzaam

Officiële hashtag: #WCNL

Je komt thuis met een tas vol prullaria. Je kids vinden het even leuk, maar de stof verzamelt er zich al snel op en omheen. Het lunchbuffet was overdadig, je wilt er niet aan denken hoeveel eten er werd weggegooid. Bovendien zat je zo vol, dat je na de lunch niet meer fatsoenlijk kon nadenken.

En zo…. gaat het volgende week dus niet. Bij het organiseren van dit WordCamp was “zo duurzaam mogelijk” bij alle beslissingen het uitgangspunt. Dit is hoe je duurzaamheid tijdens WordCamp Nederland terugziet en hoe je er zelf actief aan kunt bijdragen.

Een duurzame locatie

Burgers’ Zoo gelooft al meer dan 100 jaar in duurzaam ondernemen. Zo zijn zij onder andere  trotse eigenaar van het Gouden Green Key certificaat. Daarmee voldoen ze aan de hoogste eisen van duurzaam ondernemen. Daarnaast publiceren ze ieder jaar een MVO jaarverslag waarin ze laten zien hoe ze maatschappelijk verantwoord ondernemen invullen.

Volledig vega

Of je nu wel of niet van een stukje vlees geniet, we kunnen er niet langer omheen dat vlees een verhoudingsgewijs grote carbon footprint heeft. En als we onze planeet prettig leefbaar willen houden, helpt het enorm als we ook in de categorie vlees gaan consuminderen. Daarom gaan we dit jaar volledig vegetarisch. Laat je verrassen! De organisatoren zijn foodies en staan er garant voor dat ook je smaakpapillen volop aan hun trekken komen.

Duurzaam drukwerk

Ook bij het drukwerk hebben we voor de naar redelijkheid meest duurzame opties gekozen. De roll up banners worden volledig van karton gemaakt. Niet alleen het deel waar de print opstaan, maar ook de voet en de staander. Daardoor zijn ze 100% recyclebaar. De naambadges worden gedrukt op papier dat gemaakt is van landbouwafval in plaats van hout en de t-shirts voor vrijwilligers zijn van 100% biologisch katoen. 

Minder swag met meer oog voor de planeet

We hebben onze sponsoren gevraagd bewust hun swag te kiezen. De goodies die je aantreft, zijn duurzaam geproduceerd en je zult meer digitale kadootjes tegenkomen. Ga je een goodie echt gebruiken? Neem het dan vooral mee! Weet je nu al dat je er niets mee gaat doen? Laat het dan liggen. Zo draag je zelf actief bij aan minder afval. De mooiste herinneringen leven tenslotte in je hoofd. En op je social media tijdlijn 😉 Dat is overigens ook de reden dat het bedankje voor de sprekers en vrijwilligers dit jaar uit een activiteit bestaat.

Bring your own keycord

Heb je thuis nog een keycord liggen, neem die dan vooral mee om te hergebruiken. Heb je er teveel, neem die dan ook rustig mee. Ook zo besparen we op nieuw te produceren materiaal. En vind je er geen, dan krijg je er natuurlijk eentje van ons. No worries. 

Help mee de mangrovebossen in Belize te beschermen

Wist je dat veel vissoorten in mangrovebossen geboren worden? Daar zijn ze relatief veilig voor roofdieren. Wanneer ze groter en sterker zijn, trekken ze naar de oceanen. Ook veel vogels brengen hun kiddo’s groot in mangrove bossen. Ze zijn dus essentieel voor de biodiversiteit op deze wereld. Helaas worden ze te vaak gekapt. Voor woningen of voor visteelt bijvoorbeeld. Burgers’ Zoo beschermt al bijna 30 jaar een natuurgebied in Belize ter grootte van bijna 400 vierkante kilometer. Door WordCamp Nederland in het Safari Meeting Center te organiseren, dragen wij hier ook een steentje aan bij.


Kun jij ook niet wachten tot het 15 september is? Wij hebben er enorm veel zin in. Laten we er samen een fantastisch evenement van maken!

WordCamp Nederland 2022 is over. Check out the next edition!