WordCamp Nederland 2022

Arnhem en de trolleybus

Officiële hashtag: #WCNL

Is het een tram? Nee. Is het een bus? Eh, ook niet. Het is een trolleybus! 

Slim

Wie Arnhem bezoekt heeft zich vast wel eens afgevraagd waarom de bussen op stroom rijden. Eigenlijk is het een heel slim systeem. Het is geen tram, want hij rijdt niet op rails en dus kan een trolleybus uitwijken. De meeste normale bussen hadden tot een paar jaar geleden een verbrandingsmotor. Een trolleybus wordt aangedreven door elektromotoren. De stroom hiervoor krijgt hij via de stroomafnemers die zachtjes tegen de bovenleiding duwen. Dat betekent dus dat de stadsbussen in Arnhem al jaren zuinig en schoon rijden. 

Er hangt ruim 60 kilometer aan bovenleiding in en rond Arnhem. Alle bussen hebben voor noodgevallen een dieselaggregaat om stroom te leveren. De bus kan dus verder als de stroomafnemers niet meer tegen de bovenleiding hangen. Daarmee zijn de bussen flexibeler dan een tram.

Waarom in Arnhem?

Dat er juist in Arnhem trolleybussen rijden komt door een samenloop van omstandigheden. Er waren al voor de oorlog tramlijnen in Arnhem. Maar de remise en de rails werden tijdens de oorlog verwoest. Op 5 september 1949 werd de eerste trolleybuslijn geopend. Toen in de jaren ‘60 en ‘70 andere steden in Nederland hun trolleys verruilden voor dieselbussen, bleven ze rijden in Arnhem. 

Ook in andere steden in Nederland reden trolleybussen. De eerste trolleybus in Nederland reed vanaf 1928 in Groningen. Vanaf 1952 had Nijmegen ook trolleybuslijnen. In West-Europa rijden trolleybussen onder meer in Rome, Salzburg, Linz, Bologna, Milaan, Napels, Lyon, Limoges, Nancy, Boedapest en Athene.

Trolley 2.0: superslim

Maar we hebben tegenwoordig toch electrische bussen? Jazeker, maar die rijden niet tijdens het opladen. Onder de naam Trolley 2.0 rijden in Arnhem bussen gewoon door tijdens het opladen. Deze bussen hebben zowel een accupakket als stroomafnemers. Tijdens het rijden aan de bovenleiding laadt de accu op. Daardoor kan de bus gedeeltes op het traject zonder bovenleiding rijden. Superslim!

Arnhem = trolleybus

Op 5 september 2022 viert de trolleybus in Arnhem zijn 73ste verjaardag. De museumtrolleybus 101 rijdt op zondag een rondrit naar Burgers’ Zoo. Nerdtip: kijk ook even in de broncode van het trolley-busmuseum. Zo bouwden we vroeger websites, met Dreamweaver!

Arnhem hoort bij de trolleybus en de trolleybus hoort bij Arnhem.

WordCamp Nederland 2022 is over. Check out the next edition!